Recepti

Sladki krompir se odločni kuha v kosu. Pri peki se pa njihova tanka lupina izboči in postane hrustljava, dokler meso mehko in sladko. Sladki krompir lahko kuhamo, pečemo, cvremo, dodajmo le surovo v solate… Skratka obstaja nešteto receptov in načinov njihove uporabe v kulinariki:

 

SLADKI KROMPIR S KORENJEM (idealno pri uvajanju goste hrane pri dojenčkih)


Postopek:

Sladki krompir olupimo, umijemo ter narežemo na kocke. Ravno tako korenje. Vse skupaj damo v kozico in zalijemo z vodo. Zavremo in potem na zmernem ognju kuhamo dokler se zelenjava ne omehča. Zlijemo odvečno vodo in zelenjavo zmiksamo paličnim mešalnikom. Ko se jed ohladi na sobno temperaturo, dodamo žličko hladno stiskanega olja (olivno olje, konopljino olje itn.)

 

KUNEC S SLADKIM KROMPIRJEM


Postopek:

Sladki krompir olupimo, umijemo ter narežemo na kocke. Kunčje meso narežemo na kocke. vse skupaj damo v posodo in zalijemo z vodo. zavremo in na zmernem ognju kuhamo dokler se meso in zelenjava ne omehča. Ko se jed ohladi na sobno temperaturo, dodamo žličko hladno stiskanega olja (olivno olje, konopljino olje itn.)

 

VITKI SOM S SLADKIM KROMPIRJEM


Postopek:

Soma narežemo na večje koščke. Sladki krompir olupimo, umijemo, in zrežemo na kolobarje debele približno 1 cm. Zavremo vodo z nekaj sladkorja ter koščkom masla. Dodamo sladki krompir ter an zmernem ognju kuhamo dokler ne omehča.

Na ponvi stopimo nekaj masla, dodamo koščke ribe, posolimo in popopramo. Meso opečemo z obeh strani.

Kuhan krompir scedimo ter posolimo. V posodo na dno damo sladki krompir, nato zložimo ribo. Okrasimo z narezano kumaro in s koščki mozzarelle.

Zraven lahko ponudimo še toast ali črn kruh. Je to glavna jed.

 

SLADKI KROMPIR NA ŽARU PO INDIJSKO


Sestavine: košček masla, sol, 5kom sladki krompir, 5 strokov česna

Postopek:

Sladki krompir ni treba olupiti, samo temeljito oprati. Potem ga narežemo. NA isto veliko kose narežemo še korenje. Premažite posodo za pečenje s maslom, dodajte koške zelenjave ter stoke česna. Poprajte in posolite in pecite v ogreti pečici na 190°C približno 40min.

 

SVINSKI VRAT NA ROŽMARINU S SLADKIM KROMPIRJEM


Sestavine:  800g svinskega vratu, 5 žličk soli, 5 vejic rožmarina, 1 žlička popra, olivno olje, maslo.

Postopek:

Sladki krompir olupimo, narežemo na palčke, ki bojo izgledale kot pomfri. Ne boste jih vendar cvrli, saj gre za bolj zdravo obliko priprave! Premažite posodo za pečenje z maslom, dajte noter narezan sladki krompir in dobro posolite. Pecite na 220°C cca 40min.

TIP: Na preprečite prijemanje, uporabite peki papir!

Meso opecite z vsake strani cca 5 min tako, da postane lepo rjavo. Lahko pečete brez uporabe maščobe, če imate kvalitetno ponev (najbolje s keramično prevleko ali prevleko z pravega kamena. Poiščite tukaj (to »tukaj« linkaj na www.delimano.si J ). Dodajte tudi rožmarin, ki meso lepo odišavi.

.

SLADKI KROMPIR Z ROŽMARINOM


Sestavine:  700g sladkega krompirja, sol, olivno olje, timijan

Postopek:

Olupite sladki krompir, narežite na enako velike koščke in pripravite si pekač obložen s peki papirjem. Dajte v pekač ter posolite. Zabelite z olivnim oljem in posujte s timijanom. Premešajte. Pecite na 200°C cca 30min.ň

 

NJOKI S SLADKEGA KROMPIRJA


Sestavine:  700g sladkega krompirja, 220g gladka moja, 1 jajce, 1 žlica olivnega olja, 1 šalčka svežih špinačnih listov, 1 šalčka ovčjega sira (lahko tudi rikote), 1 žlica soli

Postopek:

Olupite sladki krompir, narežite na enako velike koščke in kuhamo v sopari do mehka. Potem zmečkamo z vilico; dodamo še moko in jajce. naredimo testo kot za svaljke. Testo razdelimo na 4 kose. Z vsakega dela naredimo svaljek debel cca 1 cm. Le ta razrežemo na manjše koške. Lahko še vilico z vsake strani svaljka naredimo tipični vzorec. Kuhamo v kropu dokler ne priplavajo na površje.

 

KOZJI SIR NA SLADKEM KROMPIRJU IN MUŠKATNI BUČI


Sestavine:  4 rezine kakovostnega kozjega sira, 480g sladkega krompirja, 480g muškatne buče, 1 zvezdica janeža, ½ žlice medu, timijan, 50ml belega vina, sol, poper

Postopek:

Bučo in sladki krompir narežemo na kocke z velikostjo približno 1x1 cm. Popečemo, podlijemo z vino, dodamo timijan, janež, sol, poper in prikrito kuhamo dokler se vse skupaj ne omehča. Na koncu dodamo še med. Kozji sir popečemo na žaru ali v žar ponvi na štedilniku (lahko kupite tukaj – znova linkuj na dleimano.si J ).

Na sredino krožnika damo krompir in bučo, preko tega damo sir ter okrasimo z gosto redukcijo balzamičnega kisa. Zraven postrežemo še poljubno solato.

TIP: Sir lahko zamenjamo s poljubno ribo ali mesom.

 

 

Vse vaše recepte nam pošiljate na e-mail: : info@sladkikrompir.si ali ga vnesite s pomočjo obrazca.