Pogoji za pridelovanje

Sladki krompir se lahko prideluje tam, kjer mu klimatični pogoji omogočajo dolgotrajno obdobje brez mraza, oziroma z visokimi temperaturami v njegovi vegetacijski dobi. Večina sort zahteva minimalno 100-125 dni dolgo obdobje brez mraza z minimalno povprečno dnevno temperaturo 25°C. Sladki krompir ravno tako zahteva približno 2,5 cm vode na teden enakomerno dozirane v času trajana njegove vegetacije. Zgoraj omenjeni pogoji torej omogočajo bogat pridelek. Pogoji v roku 6-7 tednov po saditvi so še posebej pomembni za rast ali »umestitev« skladiščenih korenin. Če je vsebina kisika v zemlji prenizka in to zlasti zaradi tega, da je le ta poplavljena ali za to, da je nasprotno – zelo suha, ker jo je skorja »zaprla«, korenine ni so dobro umeščene in iznos bo za to znižan.

Sladki krompir je na splošno zelo produktivna rastlina, njegovo samo pridelovanje ni zahtevno, imajo malo napadalcev, tolerirajo obdobja suše in kvaliteten pridelek se lahko uspešno shranjuje preko cele zime. Tempo rasti poganjkov je hitro, lahko rečemo kar »agresivno« in razlog, zakaj je temu tako, se pokaže jeseni, med pobiranjem – vsa listna fotosinteza je namreč namenjena le temu bogatemu, bujnemu sitemu korenin – gomoljev.

Sorte »kratke sezone« razširili sortiment ter pridelovanje sladkega krompirja tudi v bolj severne kraje.

Na območju Slovenije se še ni naredila nobena oficialna preiskava v zvezi s pridelovanjem, za to ni čisto potrjeno, kako se bo le ta v naših pogojih »znašel«. Vendar testne izkušnje z našimi sadikami v preteklih sezonah potrjujejo, da jih je uspešno možno pridelovati v celi državi – od obale, Vipavske doline do krajev na Gorenjskem ter tudi Dolenjskem koncu. 

Na splošno v legah z višjo nadmorsko višino je pridelovanje sladkega krompirja vprašljivo, sicer pa ni izločeno. Sigurno pa bo njegovo pridelovanje tudi v takih legah možno in sicer v toplih gredah. Sladki krompir je možno gojiti tudi kot sobno rastlino zaradi krasnih listov, ki polepšajo prav vsak dom.